Op 6, 7, 11, 13 & 14 november vertellen ervaren huiseigenaren over hun duurzame bouwproject tijdens Ecobouwers Opendeur. Geen verkooppraatjes, maar echte getuigenissen. Heel leerzaam voor wie meer wil weten over ecologisch (ver)bouwen én cohousers aan de tand wil voelen. Ook een aantal van onze projecten (in werffase én afgewerkt) zetten hun deuren open. Check onze tips!
Dit cohousingproject met 18 appartementen en een collectieve tuin werd opgeleverd in april 2021. De bewoners delen een gemeenschappelijke tuin, eetzaal met keuken, wasplaats, logeerkamer, atelier etc. Daarnaast een doorgedreven bio-ecologisch project: de appartementen werden opgetrokken in CLT, de gemeenschappelijke delen in de gerenoveerde drukkerij werden geïsoleerd met kalkhennep, afwerking in leem en verwarming gebeurt door warmtepompen gevoed door de PV-panelen. Een innovatief groendak siert het common house en de appartementen.
Te bezoeken op 11/11 & 13/11. Bekijk de fiche.
Een project met 8 woningen én appartementen volop in aanbouw, dus interessant om alle materialen in opbouw te zien. De woningen werden flexibel gebouwd in houtskelet, de gemeenschappelijke delen zijn een betonskelet met houtwanden. Er werd gewerkt volgens het principe van de layers of change (Stewart Brand). Structuur, schil, technieken en binnenwanden zijn telkens afzonderlijke elementen die los van elkaar kunnen vervangen worden naargelang ze hun levensduur bereikt hebben of naargelang de noden van de bewoners veranderen. Al deze elementen worden met uitsluitend mechanische bevestigingsmethodes aangebracht en bestaan uit bio-ecologische materialen. Zo wordt zowel met de biologische als met de technische kringloop van het circulair bouwen rekening gehouden.
Er wordt lokaal hernieuwbare energie opgewekt dankzij de warmtepompen en PV-panelen. Zo ontstaat een project dat volledig los staat van fossiele brandstoffen en vrij is van CO2-uitstoot.
Het behoud van zoveel mogelijk bomen, de integratie van groen in het geheel en het beperken van niet doorlatende verhardingen maakt dat dit project ook op ecologisch vlak heel ambitieus is.
Te bezoeken op 11/11. Bekijk de fiche.
Cohousing Boldershof aan ‘t zeetje. Een beschermde hoeve werd gerenoveerd tot 9 appartementen en ruime gemeenschappelijke delen. Daarachter werden 9 nieuwbouwwoningen gebouwd met een fantastisch zicht over de tuinen van Stene. Een mooie combinatie van erfgoedrestauratie en energiezuinige nieuwbouw.
De verwarming gebeurt doormiddel van geothermische warmtepompen. Achterin de site bevindt zich een grote collectieve tuin. Alle bewoners hebben elk hun eigen volledig uitgeruste woning, maar delen ook logeerkamers, kinderspeelruimte, zaal met keuken, coworking, wassalon en atelier in het voormalige bakhuisje.
Te bezoeken op 14/11. Bekijk de fiche.
Cohousing BotaniCo is een renovatie/vernieuwbouw van een oud schoolgebouw in centrum Leuven tot een cohousingproject met 28 individuele wooneenheden en ruime gemeenschappelijke voorzieningen. De voorgevel van het schoolgebouw is opgenomen in de inventariswaarde van erfgoed.
De woningen zijn voorzien van zonnepanelen en groene warmte (en koeling) dankzij een gemeenschappelijk BEO (Boor Energie Opslag) veld met meerdere diepteboringen in de gemeenschappelijke tuin enerzijds en onder de zuidelijke terrassen anderzijds. Alle woningen hebben warmtepompen die hierop aansluiten in combinatie met vloerverwarming.
De bewoners zien hun bijdrage aan ecologisch bouwen vooral in het delen van ruimtes en beperken van de individuele woonoppervlaktes. Het laat toe om in het hartje van de stad te werken aan kernverdichting zonder oog te verliezen voor woonkwaliteit. Op dezelfde oppervlakte waar de projectontwikkelaar oorspronkelijk 10 woningen, enkele studentenkoten en een paar handelspanden had ingetekend, realiseert BotaniCo 28 diverse compacte wooneenheden. De woningen hebben bruto oppervlaktes gaande van 45m² tot max. 160 m². Bewoners kunnen compacter wonen omdat de cohousing voorziet in ruime gedeelde voorzieningen zoals een grote eetruimte met professionele keuken, een gezamenlijke leefruimte; een binnenspeelruimte voor de kinderen, 4 logeerkamers, een thuiswerkruimte en een gezamenlijke wasplaats en bergruimtes.
Qua buitenruimte genieten de bewoners zowel van een eigen klein buitenterras als van een grote gedeelde tuin van 1000 m² (en dat in het centrum van de stad!) alsook van enkele gedeelde dakterrassen.
De bewoners zijn begin 2020 verhuisd. Het project won vorig jaar de RES award als beste residentiële woonproject.
Te bezoeken op 13/11 & 14/11. Bekijk de fiche.
Cohousing De Sijs in Heverlee is te bezoeken tijdens een heuse Thematour. Dialoog vzw, een onafhankelijk kennis- en adviescentrum voor duurzaam bouwen en bewust wonen, organiseert op 20/11 deze fietstour.
De Sijs aan de Geldenaaksebaan in Heverlee is een doorgedreven duurzaam project. De appartementen variëren van 55 m² tot 111m². Naast hun eigen appartement zijn de bewoners eigenaar van hun collectieve stadstuin en een common house met keuken, eetruimte, living, polyvalente ruimte, wassalon en atelier. De appartementen werden gebouwd in hout en hebben een isolerende gevelafwerking uit kurk.
Te bezoeken tijdens de thematour van Dialoog op 20/11. Meer info.
Ecobouwers Opendeur is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu. Meer info: https://www.ecobouwers.be/