De laatste tijd is er nogal wat te doen rond hypothecaire kredieten voor cohousing. Sommigen beweren dat dit een onmogelijke opdracht is, maar dan hebben ze misschien niet goed begrepen wat cohousing is? Wij hebben nochtans intussen minstens 25 projecten in Vlaanderen gerealiseerd waar de kopers zonder veel problemen een lening konden afsluiten bij de meest diverse banken. We geven je enkele ‘wist-je-dat’jes’ om je bank te overtuigen.
Download hier de “Infofiche Hypothecair krediet voor cohousing” om mee te nemen naar je bank.
Naast een volledig uitgeruste privéwoning en -tuin hebben eigenaars in een cohousingproject ook een gemeenschappelijke tuin en een centraal gebouw waarin functies gedeeld worden. Cohousing is dus níet samen in één huis wonen.
Een cohousingwijk probeert het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren. In een Cohousingproject kennen de buren elkaar en leeft er een sociale bewogenheid.
Daarnaast is cohousing een antwoord op een aantal stedenbouwkundige knelpunten in Vlaanderen: slimmer ruimtegebruik, rustige wijken, veilige speelruimte voor kinderen, compacter bouwen, meer groenbehoud en aandacht voor waterhuishouding.
Cohousingprojecten zijn woonprojecten voor én door de bewoners. Wij vinden het belangrijk dat de bewoners mee kunnen beslissen over gemeenschappelijke ruimtes en de invulling van hun woning. Cohousing Projects begeleidt hen in dit proces en geeft hen de nodige tools om ook in de toekomst op een goede manier met elkaar in overleg te gaan.
Al onze projecten zijn georganiseerd als vereniging van mede-eigenaars, zoals een klassiek appartementsgebouw. Naast de aankoopakte onderteken je dus ook de basisakte, waarin heel duidelijk staat dat iedereen eigenaar is van zijn eigen woning/appartement en een aantal tienduizendsten heeft in de gemene delen. Er is geen beperking op de eigendomsrechten. Eigenaars kunnen verhuren of verkopen zonder beperkingen.
De basisakte en het reglement van interne orde wordt aangehecht aan de aankoopakte. Elke eigenaar sluit een persoonlijk hypothecair krediet af voor de aankoop van de grond of het pand in opbouw.
Tijdens de bewoningsfase is er een syndicus (meestal iemand uit de groep) die ondersteund wordt door de beheerraad. Het onderhoud en beheer van het project wordt voornamelijk door de hele groep – georganiseerd in werkgroepjes – opgenomen tijdens maandelijkse klusdagen. Er is maandelijks overleg met alle mede-eigenaars en bewoners om beslissingen te nemen.
Onze projecten worden verkocht en gebouwd onder de Wet Breyne. Er is een vaste prijs en oplevertermijn en de betalingsschijven liggen vast in de compromis. Er wordt een voltooiingswaarborg ingesteld die je als koper beschermt.
Door de VME wordt ook een blokpolis afgesloten voor het geheel. Dit betekent dat er geen individuele brandverzekering dient afgesloten te worden. Inboedelverzekering en familiale kunnen wel optioneel door de individuele eigenaars afgesloten worden.
Elke eigenaar sluit een persoonlijk hypothecair krediet af voor zijn woning of appartement. De bank kan een hypotheek in eerste rang nemen. Wij bouwen steeds Bijna-Energieneutrale woningen (E20 of minder) met duurzame materialen.
Cohousing Projects bestaat sinds 2012 en stond aan de wieg van zo’n 25 cohousingprojecten in ons land. Een volledig overzicht vind je via deze link: Projecten.