In augustus namen we de tijd om met ons team een aantal Nederlandse projecten te bezoeken. Niet per se allemaal cohousing in de strikte zin, maar soms ook bouwgroepen of servicegebouwen met collectieve delen. Maar steeds even leerzaam om het proces of ontwerp te bekijken. Vaak heel vergelijkbaar, soms ook verschillend. Kijk je mee?
Dit prachtige gebouw huisvest 273 units, van studio’s van 49m2 tot appartementen van 180m2. Dit is geen participatief traject maar geïnitieerd door een ontwikkelaar en een architectenkantoor met een visie: Orange Architects. Zij overtuigden de ontwikkelaar om elk appartement 1m2 kleiner te maken en deze vierkante meters samengeteld terug te geven aan de bewoners in collectieve ruimte: een woonkamer, een dakstrand met paviljoen en keuken, een cinemazaal, een coworking, kinderspeelkamer en yoga/ontspanningsruimte. Vooral het ontwerp is adembenemend, met kwalitatieve materialen en afwerking en een symbolische verwijzing naar Jonah & the whale waarbij ze de geborgenheid in het ontwerp voorop stelden. Met maar liefst 11 awards op zijn naam is Jonas’ echt een must-see.
Begonnen als bouwgroep (CPO – collectief particulier opdrachtgeverschap) en geëindigd als mini-cohousing met een collectieve tuin en gemeenschappelijke zaal. Een heel herkenbaar participatief traject door de bewoners, vertrekkend vanuit de term ‘naoberschap’ (nabuurschap). In samenwerking met een begeleider (‘zonder haar hadden we het nooit gered’) en in samenwerking met architect, op grond van de stad Den Haag.
Het werd een project met 33 woningen en appartementen en een prachtige collectieve tuin.
‘Welkom in ons Paradijs!’, verwelkomt bewoner Marc ons. We komen binnen via de ‘kas’ of op z’n Vlaams: serre. Dit is het gemeenschappelijk huis voor alle bewoners van Kas & Co. Kas & Co is gestart als woonproject voor diverse huishoudens: het klassieke gezin, maar ook gescheiden ouders die dicht bij elkaar willen wonen of zoals Marc en zijn echtgenote: naast een van hun kinderen en 3 kleinkinderen. Aanleunstudio’s van 50m2 worden er gecombineerd met grotere appartementen. Sommigen hebben een gelijkvloers tuintje, anderen een terras. Samen delen ze de grote gemeenschappelijke tuin, de prachtige daktuin en de kas met living, zaal, beamer en filmscherm, kinderspeelhoek… Het project is een initiatief van ontwikkelaar Hegeman, de bewoners kenden elkaar op voorhand niet. De invulling van hun ‘kas’ deden ze na oplevering zelf.
Bijna 10 jaar geleden kwamen een aantal teamleden hier ook al op bezoek. Ze waren danig onder de indruk dat ze dit project ook aan de andere teamleden wilden tonen. Vrijburcht bestaat inmiddels zo’n 20 jaar en is ook voor Nederland een voorbeeldproject gebleken waar veel naar verwezen wordt. Met 53 units is het een vrij groot project, maar dat zorgt er meteen ook voor dat ze een theaterzaal, een restaurant, kantoorwoningen, een crèche en 6 studio’s voor mensen met een zorgvraag kunnen dragen. Gelegen aan het water (check die ‘deelaanlegsteiger’) is het een droom van een locatie.
Het ontwerp rond de binnentuin met de glazen liften en private terrassen aan de passerelle tonen hoe je op een beperkte oppervlakte privacy en mogelijkheid tot ontmoeting kan combineren.
Goesting gekregen? Contacteer ons om zelf een project op te starten of een woning of appartement in een bestaand project te kopen of huren.