fbpx
Cohousing projects mail

WAAR/ONWAAR: 15 stellingen over cohousing

Er doen nogal wat veronderstellingen, misverstanden en hardnekkige halve waarheden de ronde over cohousing, en wat het precies is. Sommige zijn juist, andere helpen we liever meteen de wereld uit. Wedden dat je na het lezen van deze 15 stellingen perfect weet wat cohousing precies is?

01 Cohousing, dat is toch samenleven in 1 huis?

“Samenwonen in één huis? Zeker niet! Cohousing is een moderne woonvorm waarbij je naast een volledig uitgeruste privéwoning en -tuin ook gebruikmaakt van gemeenschappelijke tuinen en een centraal gebouw (common house) met gedeelde faciliteiten. Het gaat dus niet om samenwonen in één huis, maar om een gemeenschap waarin bewoners elkaar kennen en sociale betrokkenheid centraal staat.

Cohousing Projects creëert cohousingwijken die het buurtgevoel versterken en de traditionele dorpskernen van vroeger nieuw leven inblazen. Het resultaat is een rustige, veilige en kindvriendelijke omgeving waar privacy en gedeeld gebruik van middelen hand in hand gaan.

‘Coliving’, daarentegen is de kost van de huur delen door met meerdere mensen in één woning te trekken. Cohousing, dat zijn individuele, private woningen die rond of bij een aantal gemeenschappelijke delen liggen. Cohousing is in die zin een verrijking – je krijgt er een extra gemeenschappelijk gebouw met verschillende functies bovenop – terwijl coliving eerder een beperking inhoudt: je staat ruimte af, in ruil voor een gedeelde kost.”

Cohousing De Spore Gent bijgaardehofCohousing WoestGoed Wondelgem Gent © Isabel Van Leuven - EA+ architectenFoto: Private woningen in cohousing zijn volledige uitgerust. Je gaat dus niet samen in 1 huis wonen.

02 Cohousing is een duurzaam alternatief voor de privéwoning

“Fout. Of toch gedeeltelijk. Ja, het is duurzaam – verderop meer daarover – maar nee, het is dus géén alternatief voor de privéwoning. Die heb je nog altijd. De verschillen met het bezitten en bewonen van een eigen, individuele woning zijn beperkter dan de overeenkomsten. In cohousing beschik je over een eigen woning, badkamer, keuken, toilet, noem maar op, en gebruik je daarnaast een aantal gemeenschappelijke delen samen.”

Cohousing WoestGoed Wondelgem Gent © Isabel Van Leuven - EA+ architecten
Cohousing WoestGoed Wondelgem Gent © Isabel Van Leuven – EA+ architecten. Aaneengeschakelde privéwoningen met elk hun voordeur.

03 Cohousingprojecten, dat zijn duiventillen met veel wisselende bewoners

“Het is eerder omgekeerd. Mensen vertrekken zelden uit een cohousingproject, merken we. Cohousing is natuurlijk vaak van bij de start een bewuste keuze, maar het publiek blijft op lange termijn ook trouw aan die keuze. Naar de reden daarvoor is het niet ver zoeken: cohousing is plezant en biedt vooral veel voordelen. Een groot aantal bewoners zijn ook eigenaar van hun woning, wat de betrokkenheid natuurlijk vergroot.”

Cohousing Oostende Boldershof stene

Gemeenschappelijke zaal en keuken in cohousing Oostende Boldershof: voor al uw familiefeesten en partijtjes. 

04 Cohousing is iets voor studenten, hippies en geitenwollensokken

“Het omgekeerde is waar: cohousing is net ontstaan toen de studenten, hippies en geitenwollensokken op een bepaald moment volwassen werden, gezinnen startten en op langere termijn nadachten over duurzame manieren van samenleven. Cohousing is geen commune, wel een community. Zeker in grotere steden moet niemand nog overtuigd worden van de meerwaarde om samen een tuin te bezitten en het maximale uit het beschikbare te halen.”

05 Cohousing is alleen voor jonge gezinnen met kinderen

“Ah, jonge gezinnen met kinderen zijn inderdaad een belangrijke groep, maar ook de 55- tot 70-jarigen van wie de volwassen kinderen het nest verlaten hebben, maar ook alleenstaanden kiezen voor cohousing. Het sociale element is daar zeker niet vreemd aan, en de verschillende generaties en leeftijden binnen een cohousingproject zijn een verrijking. Cohousing is een keuze van individuen, niet van demografische profielen. In de ideale cohousingkern woont een mix van mensen.”

Cohousing tuin van padua in gentbrugge groepsfoto

06 Cohousing vraagt veel overleg

“Dat klopt. Je deelt bepaalde zaken, en daar moet je samen over nadenken en beslissen. Vooral de gemeenschappelijke delen en functies zijn onderwerp van maandelijks overleg. Of zo’n overlegmoment aanvoelt als een verplichting ligt in grote mate aan wat je daar als groep van maakt. Schenk wijn uit, koppel er een aperitiefmomentje aan vast en je krijgt meteen een heel andere energie. Cohousing Projects begeleidt trouwens die maandelijkse vergaderingen bij de opstart van het project, wat strakke, doelgerichte overlegmomenten en beslissingen oplevert en een groep die tegen oplevering efficiënt draait.”

Samen eten voor de maandelijkse vergadering: goed voor de groepssfeer, het quotum en de beslissingen. 

07 Cohousing is enkel in de grootstad een meerwaarde

“Het centrale uitgangspunt is de goede mobiscore van de locatie. Wij willen niet bouwen op locaties waar geen faciliteiten dicht bij zijn. Cohousing creëert in de stad inderdaad mogelijkheden op plaatsen waar dat individueel soms moeilijker ligt. Bovendien kan je op het platteland vaak nog een woning met tuin kopen voor een schappelijke prijs. In de stad is samenwerken key om een kwalitatieve woonomgeving te creëren. Wie zou zijn kleine ‘stadskoerke’ nu niet willen inruilen voor een grote (collectieve) stadstuin waar kinderen vrij kunnen scharrelen? Een project bevindt zich soms op een aparte locatie, en in de stad hoeven weinigen ervan overtuigd te worden, maar cohousingprojecten kunnen op de meest verrassende plaatsen. De cohousingprojecten kunnen bovendien verschillende vormen aannemen: een pure renovatie, een nieuwbouwproject of een combinatie van die twee. Alles is een optie. Een autoluwe, groene wijk kan je overal ontwikkelen.”

Cohousing Botanico Leuven

Cohousing Botanico ligt in het hart van Leuven en toch hebben de bewoners er een grote stadstuin. 

08 Cohousing is alleen voor supersociale mensen

“Enige vorm van sociale interactie is logisch in een cohousingproject. Voldoende privacy ook. Niemand loopt zomaar in en uit bij zijn of haar buren. Er staat niet plotsklaps iemand in je keuken in de potten te roeren, of je moet het die persoon expliciet gevraagd hebben. Dat kan, en het is een voordeel dat er altijd wel iemand in de buurt is. Onze maatschappij wordt harder en ruwer, en een cohousingproject vormt daarin een aangenaam eiland waar het goed thuiskomen is. In een cohousingproject kan je nog altijd alleen zijn maar je bent er nooit eenzaam.”

In een cohousingproject heb je je eigen woning en buitenruimte (tuin of terras) waar de buren niet komen. 

09 Cohousing is alleen voor supersociale mensen, bis

“Je bent in een cohousingproject buren van elkaar en omdat je bepaalde zaken ook samen beslist en deelt, ontstaat er als vanzelf een andere dynamiek dan wanneer je elke avond thuiskomt in een leeg huis. Samen tv-kijken, samen sporten … De mens is een sociaal wezen en je onderneemt nu eenmaal sneller samen dingen als er volk in de onmiddellijke omgeving is. Net zoals je meer zin krijgt in een koffie in de tuin als er al wat leven in die tuin aanwezig is. Maar, net zo goed nestel je jezelf onder een dekentje in je eigen zetel.”

Pas op: kans op spontane babbels in een cohousingproject is bestaande, maar niet verplicht. Foto: inkom common house cohousing Deurne Eksternaest.

10 Bij cohousing geef je zaken op

“Door gemeenschappelijke functies slimmer te gebruiken, ontstaan net meer mogelijkheden. Letterlijk, in oppervlakte, en figuurlijk, want samen nadenken leidt tot meer ideeën. Zeg eens eerlijk: hoe vaak zit je met 20 mensen rond die eettafel, slaapt er iemand in je logeerbed of draait de wasmachine? Dan ben je beter af met een grotere, vaker gebruikte ontvangstruimte, gastenkamers en een gemeenschappelijke wasruimte. Je geeft de stilstand en het niet-gebruik van een paar individuele zaken op om ze efficiënter te benutten.”

   cohousing oostende boldershof

Wil je echt een eigen bureau in huis of werk/game je liever in de collectieve coworking? Hoe vaak zou je nu écht een logeerkamer gebruiken? 

11 Cohousing is een duurzame woonvorm

“Absoluut. Door de locatie goed te kiezen, het ontwerp autovrij te maken, van buitenspelen een factor te maken en gemeenschappelijke functies en materiaal efficiënter te gebruiken, kom je sowieso aan veel duurzame troeven. Cohousing Projects ontwikkelt bovendien samen met de toekomstige bewoners de site, wat qua materiaalkeuze en technieken extra mogelijkheden biedt om toekomstgericht te bouwen. Sociaal duurzaam is het ook, met een betere connectie tussen buren, gezinnen, bewoners en de ruimere buurt.”

12 Cohousing is duur en je krijgt er minder voor

“Cohousing is niet goedkoper dan een individuele woning op die locatie zou zijn. Het is ook niet zoveel duurder. Je spaart op ruimte die je zelden benut: een logeerkamer, de plaats voor de wasmachine, de grote eetplaats met de uitschuifbare tafel en de acht zware stoelen waarop zelden iemand zit … die plekken en ruimtes behoren tot de gemeenschappelijke delen en die deel je met de buren. Net als de barbecue en de grasmaaier, trouwens. Het maakt veel individuele plaats automatisch overbodig, en dan is het logisch dat je privé gemiddeld kleiner woont. Maar ‘kleiner’ en ‘minder’ zijn twee verschillende dingen.”

Cohousing WoestGoed Wondelgem Gent © Isabel Van Leuven - EA+ architecten
© Isabel Van Leuven – EA+ architecten

Cohousing WoestGoed Wondelgem

Heb jij een grote zaal voor familiefeesten, een logeerkamer, een wassalon met meerdere wasmachines, een atelier, een coworking en 20 kinderfietsen om uit te kiezen? Cohousers wel!

13 Cohousing is juridisch complex

“Hoezo? Elke bewoner is eigenaar van de eigen woning en mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen. Net zoals dat in elk appartementsgebouw het geval is. In de basisakte van elk cohousingproject staat heel nauwkeurig beschreven wat van wie is, per aandeel in duizendsten. Banken, notarissen en verzekeraars kennen de juridische formule perfect, dus is lenen en kopen/verkopen nooit een probleem. Cohousing vergt geen complexe structuren of ingewikkelde constructies. Het is glashelder en eenvoudig.”

14 Cohousing is dus eigenlijk vrij simpel?

“Ja! Mensen maken het vooraf, in hun gedachten, veel moeilijker dan het in werkelijkheid blijkt te zijn. Ondertussen zijn 600 gezinnen, koppels en individuen naar hun bank gestapt en die hebben daar stuk voor stuk een lening gekregen om hun cohousing- woning te kopen. De gemeenschap reikt niet verder dan de voordeur van je eigen woning, als je dat niet wenst. Cohousing biedt kansen om samen dingen te doen en lasten samen te dragen, maar het is vooral een meerwaarde. ‘Samen meer dan de som der delen’ lijkt de perfecte samenvatting.”

cohousing Oostakker kerselaar gent

15 Cohousing is de toekomst

“Het kan de toekomst zijn omdat het refereert naar het verleden: een cohousingproject lijkt op de traditionele dorpskern terwijl het een paar stedenbouwkundige uitdagingen oplost. Slim gebruik van de ruimte, rust, veilige speelgelegenheid, compacter wonen met veel groen en aandacht voor waterhuishouding … Er is sociale interactie, elk project dat wij op touw zetten is participatief en het is een slimme, aangename manier van wonen.”

.   

Een verkeersvrije collectieve binnentuin zorgt ervoor dat kinderen zonder zorgen met elkaar buiten kunnen spelen. Schermtijd, wat is dat? 

Op zoek naar een fijne cohousingwoning? Check onze projecten.