In cohousing WoestGoed in Wondelgem wordt bijzonder veel aandacht besteed aan bio-ecologische materialen. In dit filmpje legt zaakvoerder Federico Bisschop uit hoe je circulair en toekomstgericht kan bouwen.
Van in het begin was het de ambitie om in dit bos natuurlijke woningen te bouwen. ‘Een circulaire woning is een woning die bij voorkeur nooit of zo laat mogelijk gesloopt zal worden’, licht Stijn Van den broecke van EA+ architecten toe. ‘Alle binnenwanden in het project zijn niet-dragend en kunnen door de bewoners later nog verplaatst worden zodat de woning blijft voldoen aan hun noden.’ Belangrijk om bio-ecologisch bouwen betaalbaar te houden is het meteen al integreren in de plannen.
De woningen worden opgetrokken uit hout en kalkzandsteen. Isoleren gebeurt met natuurlijke materialen: glasschuimgranulaten voor de vloer, papiervlokken voor de daken en buitenwanden in combinatie met houtwol. ‘Van glasschuimgranulaten weten we dat deze jarenlang meegaan. We kunnen deze dus makkelijk bij een sloop recupereren voor een volgend project. Op deze manier sparen we trouwens ook beton uit’, aldus Dries Hubrechts van bouwmaterialenfirma Eurabo.
Veel aannemers zijn weigerachtig omdat de nieuwe materialen onbekend en dus onbemind zijn. Maar bij Dubois Houtskeletbouw gingen ze de uitdaging graag aan: ‘In het begin is het wat zoeken, maar eens iedereen binnen het bedrijf gewoon is om met deze materialen te werken, vormt het geen grotere uitdaging dan een klassieke bouw.’
Partners: EA+ architecten, Buitenruimte, Dubois Houtskeletbouw, Eurabo, I’m with Alice, Peritas
Meer info over cohousing WoestGoed Wondelgem.