Naast een volledig uitgeruste privéwoning en -tuin hebben cohousers ook een gemeenschappelijke tuin en een centraal gebouw waarin functies gedeeld worden. Cohousing is dus níet samen in één huis wonen.
Een cohousingwijk probeert het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren. In een Cohousingproject kennen de buren elkaar en leeft er een sociale bewogenheid.
Daarnaast is cohousing een antwoord op een aantal stedenbouwkundige knelpunten in Vlaanderen: slimmer ruimtegebruik, rustige wijken, veilige speelruimte voor kinderen, compacter bouwen, meer groenbehoud en aandacht voor waterhuishouding.
Lees hier waarom cohousingprojecten écht duurzaam zijn.
Cohousingprojecten zijn woonprojecten voor én door de bewoners. De toekomstige bewoners krijgen de kans om een wijk uitbouwen die aansluit bij hun behoeftes.
Bekijk waarom Paul in cohousing Vinderhoute woont:
Cohousingkernen bestaan uit 6 tot 36 volledig uitgeruste privéwoningen met hun eigen keuken en badkamer, met daarnaast uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen. De gemeenschappelijke delen omvatten een ‘centraal gebouw’, een voetgangersstraat, speelpleintjes, ontspanningsruimtes…
Voorbeelden van deelfuncties in het gebouw zijn: een keuken met een grote eetruimte, een wassalon, een kinderspeelkamer, een televisiekamer, een coworkingspace, een muziekkamer, een atelier, logeerkamers, sauna…
De architectuur biedt een verhoogde kans op interactie met de buren. De huizen worden gegroepeerd langs een voetgangersweg of een plein. Je parkeert aan de rand waardoor meer verkeersvrije ruimte en open groen ontstaat. Dezelfde principes kan je toepassen op een appartementsgebouw.
Foto: cohousing Wondelgem WoestGoed
Bekijk de reportage over cohousing Gecco Gentbrugge:
Iedereen kan cohousen. De ideale bewonersgroep bestaat uit een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Zo vul je elkaar perfect aan. Iemand die gepensioneerd is, heeft misschien zin om even op de kinderen te letten, terwijl de jongere generatie zware klussen op zich kan nemen.
Cohousing probeert de voordelen van woningen in private eigendom te combineren met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen en een verhoogd gemeenschapsgevoel. Privacy is in een cohousing heel belangrijk. Cohousing staat ver af van leefgemeenschappen.
Bovendien is cohousen ook gewoon slimmer. Er zijn immers heel wat zaken die je niet elke dag nodig hebt (logeerkamers, grasmaaiers, schommels, tenten, kinderfietsen, je auto…) en die je gerust kan delen met buren. Zo word je in één keer een stuk rijker.
Kom naar een infosessie als je meer wil weten over cohousing. Op ons interesseformulier vind je alle data en inschrijvingen.
Ontdek hoe Cohousing Borgerhout het mooiste plekje van Antwerpen werd:
Meer filmpjes vind je bij verhalen.
Meer weten? Check onze FAQ-pagina.