Wie ziet het bos nog door de duurzaamheidsbomen? Immosites staan vol met ‘duurzame woningen’ omdat ze toevallig een zonnepaneel op hun slecht geïsoleerd dak hebben. Maar wat maakt een cohousingwoning nu écht veel duurzamer dan al die andere woningen?
Kijk en vergelijk.
Ken je nog de MobiScore? Wij wel. We gebruiken hem dagelijks. Duurzaam bouwen begint met de locatie. Is er openbaar vervoer in de buurt? We gaan op zoek naar locaties waar je geen wagen nodig hebt om je te verplaatsen naar het werk, winkels, school of hobby’s. Dat hoeft daarom niet altijd in een stad te zijn, een strategisch gelegen gemeente (zoals ons project in Kortenberg dat vlak bij de fietssnelweg en station ligt) kan ook. We houden de natuur liever natuur, dus een boerderij op het platteland uitbreiden, dat vinden wij niet duurzaam bouwen. Alles begint bij de locatie.
Beeld: appartement in cohousing Bijgaardehof Gent vlak bij station Dampoort.
Kijk eens uit je vensterraam? Zie je een straat, lantaarnpalen, voorbijrijdende auto’s? Dan woon je wellicht niet in een cohousingproject. Het kan choquerend zijn voor de modale Vlaming, maar bij ons kan je niet voor je deur parkeren. Geen carports, garages of opritten voor je deur, maar wandelpaadjes en groen. De auto blijft aan de rand of ondergronds op veilige afstand. Dit stimuleert gebruik van de fiets (die wel een plek krijgt naast je voordeur) en zorgt ervoor dat autodelen makkelijker te organiseren is. Bijkomend voordeel: kinderen spelen veilig buiten, je zit rustig in je tuin en er is vééél meer plaats voor groen.
Beeld: geen straat, lantaarnpaal en voorbijrijdende auto’s in cohousing Gecco gentbrugge, maar wandelpaadjes, veilige speelplaats voor kinderen en vééél groen.
We hebben allemaal de mond vol van compact bouwen, maar willen ook niet in een schoendoos wonen. Bij cohousing laten we mensen nadenken over wat écht belangrijk is: wil je per sé je eigen wasmachine in je huis, of ben je even gelukkig met een wassalon op wandelafstand? Moet je een eigen bureauruimte hebben voor thuiswerk of kan dit ook in een gedeeld kantoor in je common house? Een extra kamer voor logies is wel handig, maar ook dat kan je delen met je buren. Grote kinderkamers worden vervangen door kleine kinderkamers, aangevuld met een gemeenschappelijke kinderspeelkamer in het common house. En nog veel belangrijker zijn al die spullen die je perfect kan delen met je buren: grasmachines, barbecues, boormachines, zandbak of zwembadjes voor de kinderen. We leren hen immers dat ze hun speelgoed moeten delen, dus kunnen we maar beter het goede voorbeeld geven! Door spullen en ruimtes te delen kan je eigen woning een stuk compacter zijn. Doe dit maal 20 (de gemiddelde grootte van onze projecten) en je bespaart heel wat voetafdruk.
In vergelijking met klassieke ontwikkelaars gaan wij nog net dat stapje verder in het selecteren van de materialen waarmee we bouwen: bij ons geen PIR, PUR of andere brol, en snelbouwstenen worden vervangen door kalkzandstenen. Isoleren doen we met hernieuwbare of natuurlijke materialen: papiervlokken, minerale wol… Het prijskaartje ligt soms iets hoger, en je muren zijn vaak wat dikker, maar je woont wel in een gezond huis.
Ook in de buitenruimte gaan we op zoek naar zo weinig mogelijk verharding en indien nodig kiezen we voor waterdoorlatende alternatieven: gefundeerd gras, beton met een voeg… Het zorgt voor meer groen én minder problemen met de waterhuishouding.
Beeld: Naast duurzame renovaties en klassieke massiefbouw bouwen we vaak ook houtskeletwoningen. Bij elke manier van bouwen denken we na over de gezondheid en hernieuwbaarheid van de gebruikte materialen. Cohousing WoestGoed Wondelgem.
Als je dan toch een nieuw huis bouwt of renoveert, dan kan je het maar beter goed doen. Ventilatie type D, warmtepompen, vloerverwarming, zonnewering, toiletten op regenwater en zonnepanelen zijn de standaard. In de basis hebben onze woningen een E-peil van 20, maar kan ook een upgrade naar E10 of E0 vragen als je budget het toelaat. In een aantal projecten zijn we ook aangesloten op een warmtenet dat bestaande restwarmte recupereert voor het verwarmen van je woning en sanitair water. (Check bijvoorbeeld cohousing Edegem). Op die manier bouw je écht future proof.
Hoezo kan je door meer contact met je buren duurzamer leven? Simpel: doordat je een goed contact met je buren hebt, kan je makkelijker spullen en diensten delen. Een matje nodig om te kamperen? Vraag maar even rond! Een foute kersttrui nodig? Waarom zou je naar een fast fashion keten spurten om er eentje te kopen als je buren misschien eentje hebben die je kan lenen? Samen de kinderen naar school brengen, een brood meebrengen van de winkel, elkaars auto gebruiken, maar ook elkaar stimuleren om duurzamer te leven door tips te geven en samenaankopen te organiseren.
Een cohousingproject is trouwens geen gated community. Vaak zien we dat bij duurzame initiatieven (Voedselteams, autodelen…) de ruime buurt participeert.
Beeld: we leren kinderen dat ze hun speelgoed moeten delen, laten we dan zelf het goede voorbeeld geven!
Niet onbelangrijk: mensen eigenaarschap geven over hun woning en omgeving. In onze projecten gaan we in overleg met de bewoners: wat vinden ze zinvol om te delen, waar staan ze op hun privacy, hoe moet de gemeenschappelijke tuin eruitzien? Dit zorgt ervoor dat we geen overbodige zaken bouwen, maar enkel wat effectief gebruikt zal worden. Bovendien trainen we onze groepen in het organiseren en zelf beheren van hun project. Op maandelijkse klusdagen werk je als groep samen in de tuin, het common house of doe je klusjes. Hier kan iedereen zijn talenten inzetten en leer je elkaar waarderen. Veel leuker dan alleen in de tuin werken en de barbecue ’s avonds maakt vaak veel goed 😉
Beeld: zelfs kinderarbeid is toegestaan tijdens de maandelijkse klusdag 😉
Zelf ook écht duurzaam wonen? Check onze projectpagina voor de beschikbare woningen en appartementen.