fbpx
Cohousing projects mail

Trotse sponsor van FC Dracuna

Cohousing Projects is de trotse sponsor van Football Club Dracuna Gent geworden.

‘Voetbal en cohousing?’, horen we je denken? Maar FC Dracuna is niet zomaar een voetbalclub, wel eentje “voor en door de buurt”. Aha!

Als sociaal platform wil F.C. Dracuna Gent kansen geven aan zoveel mogelijk jongeren uit de buurt via een maatschappelijk voetbalproject met een hart voor de Bloemekenswijk in Gent. Daar kunnen we met Cohousing Projects alleen maar achter staan en dit mee ondersteunen!

Voorzitter Björn De Grande: “Samen met buurtbewoners en dankzij crowdfunding slaagden we erin om een nieuwe voetbalclub op te richten die de buurt doet samenkomen en jongeren wil laten voetballen in clubverband. De nood is immers hoog: de wachtlijsten met kinderen die willen spelen bij een voetbalclub puilen uit. Daarnaast wil F.C. Dracuna Gent ook een maatschappelijke rol vervullen. Hoe kunnen we inspelen op vragen en dynamieken die leven in de wijk? Via het concept van ‘open trainingen’ willen we zoveel mogelijk jongeren bereiken, ook diegenen die niet ingeschreven zijn bij onze club.”

Ondervoorzitter Oscar Jacobs: “De vraag is gekomen uit vzw Jong. Een van hun jongeren wou heel graag trainer worden. Daarop hadden ze een aanvraag gedaan bij de stad Gent om een voetbalploeg op te starten op de terrein naast hun clubhuis aan het Dracunaplein. Aangezien de terreinen op Dracuna onderbenut waren, is de stad meteen met die vraag naar de buurt gestapt. Maar een voetbalclub opstarten bleek meer dan gewoon een bal kopen. (lacht) Er komen heel wat formulieren en procedures aan te pas. Na een jaar vergaderen kwam iemand van voetbal Vlaanderen uitleg geven en zijn we met een paar mensen echt ‘vertrokken’. Ik had wel al lang een logo en de naam (lacht).

De Grande: “We beginnen vanaf september met U9, U10 en U11 in competitie en groeien daarna door naar hogere jaren.”

Hoe moeten we ‘door de buurt, voor de buurt’ in de praktijk zien? 

Jacobs: “Die open trainingen zijn cruciaal. Iedereen van 4 tot 16 kan komen spelen op woensdagmiddag. Via de scholen in de buurt proberen we iedereen te bereiken. Op deze manier bereiken we jongeren die om welke reden dan ook niet bij een club aangesloten zijn, maar wel zin hebben om te sporten en zo een doel krijgen op woensdagmiddag. Ook de begeleiders en trainers worden uit de buurt gerecruteerd. Samen met de vzw Bloemekenswijk bekijken we ook of we het café terug kunnen openen bij de terreinen en zo ook een ruimere werking op te starten.”

Penningmeester Niels Baetens: “De jongeren die aangesloten zijn bij vzw Jong krijgen ook voorrang bij inschrijven en kunnen dit dan ook aan een voordelig tarief doen. We hopen zo een aantal jongeren op te leiden tot trainers. Ons inschrijvingsgeld is ook het laagste van de hele regio. Daarnaast zetten we een partnership met Decathlon op om de outfits betaalbaar te houden.”

Jacobs: “Het was ook prachtig om te zien hoe onze crowdfundingactie – ‘elke euro telt’ – enorm veel positieve reacties uit de buurt teweeg gebracht heeft. Dat was voor ons het signaal dat we hiermee door moesten gaan.”

De Grande: “Het voornaamste voor ons is de buurtwerking, de vrijwilligers, de kinderen alle kansen te geven. Bij matchen op zondag moet het veld vol staan, maar ook de tribunes, het buurthuis dat intussen terug tot leven komt en errond – er is dan ook markt – moeten de meest gezellige plek van Gent zijn. We willen een positieve sfeer opbouwen.”

Hup, Dracuna, Hup!

Info: www.fcdracuna.be

FC Dracuna cohousing Projects voetbalclub Gent

Vlnr: Eef van CP, Oscar Jacobs, Fe van CP, Niels Baetens & Björn De Grande.