fbpx
Cohousing projects mail

7 redenen waarom cohousing kindvriendelijk is

In onze mailbox kregen we vanmorgen deze vraag: “Kan u onze bevraging invullen? Wat beschouw jij als een woning en woonomgeving die kind- of gezinsvriendelijk is?” Dat moeten ze ons geen 2 keer vragen. Wij lanceren alvast 7 redenen waarom cohousing kindvriendelijk is. Als je er nog meer kent: laat het ons weten!

 

1 -Bye bye koning auto – kinderen eerst

Zorgeloos gokarren in cohousing Gecco Gentbrugge.

In een cohousingproject kunnen kinderen zorgeloos spelen zonder auto’s tegen te komen, want de auto’s parkeren aan de rand van de wijk of ondergronds. In een klassieke verkaveling moet je meestal de straat oversteken om aan een speelplein te komen.

Speelkameraden, de zandbak en het voetbalpleintje zijn er meteen aan je voordeur. Vanuit je woning kan je als ouder je kinderen zien spelen in de collectieve tuin. Daarom is het bij het ontwerp belangrijk dat er voor peuters speelruimte en toestellen zijn die in het zicht van de woningen liggen maar even goed spelmogelijkheden voor grote kinderen en tieners die ver weg van het ouderlijk toezicht liggen. 😉

Cohousing WoestGoed Wondelgem
Veilige speelruimte meteen aan de voordeur in WoestGoed Wondelgem. 

Ook in projecten waar gestapeld wordt gewoond (appartementen dus), besteden we extra aandacht aan ontmoeting en veilig spelen. Een gang wordt een ‘leefgang’: breder met plaats voor fietsjes en spontaan spelen met elkaar. Dus zelfs wie op de 5e verdieping woont, vindt zijn kameraadjes wel.

Kleine dakspeeltuin naast de buitenpasserelle in cohousing Bijgaardehof Gent.

Ook bij een beperkte stadstuin kan je spelelementen inbouwen. Check de prachtige stadstuin van cohousing InDruk in Borgerhout ook via dit filmpje. 

Leefgangen zoals in cohousing BotaniCo in Leuven zorgen ervoor dat kinderen in appartementen ook de kans krijgen om te ontmoeten en spontaan samen te spelen. 

2 – Altijd vrienden in de buurt

Gedaan met eindeloze whatsapps om playdates te regelen! In een cohousing komen kinderen gewoon buiten en vinden ze meteen vriendjes of bellen ze zelf aan de bij de buren om te kijken wie klaar is om samen buiten te spelen.
3 gratis desgintips voor architecten:
1. Zorg voor een voordeur met transparant glas, het eerste wat kinderen ’s morgens doen, is gaan kijken of er al vriendjes buiten zijn.


2. Zorg voor een klink aan de voordeur die kinderen zelf kunnen openmaken zodat ze na het spelen of voor een sanitaire pauze zelf binnen en buiten kunnen in huis. Ongezien in Vlaanderen, vaste prik in een cohousing.

3. Bij het ontwerp van de woningen zorg je ervoor dat de keuken aan de kant van de collectieve tuin zit: koken met zicht op de spelende kinderen.

3 – 1+1=3

Het idee achter cohousing is dat als we al onze ruimte samenbrengen, we veel meer hebben. Als we onze 18 stadstuintjes samenbrengen, krijgen we een grote collectieve tuin. Er is dus gewoon veel meer buitenruimte in een cohousingproject, ondanks het feit dat elke woning wel zijn eigen (welliswaar klein) privaat tuitnje of terras heeft.

Cohousing De Nieuwe W in Drongen: private tuintjes aan de achterkant van de woningen, grote collectieve tuin aan de ‘publieke’ zijde.

Door de collectieve buitenruimte ontstaat ook veel collectief speelgerief: 1 glijbaan voor de hele wijk, een basketring, een grote zandbak (met modderkeuken?), een bosje, voetbaldoelen, eindeloos veel fietsjes, steps, gocarts en rolschaatsen. We krijgen zelfs vaak feedback dat kinderne die opgroeien in een cohousing sneller leren zelfstandig fietsen omdat ze het zien van leeftijdgenootjes, zelf kunnen proberen en verschillende (loop)fietsjes kunnen testen zonder dat de ouders er per se bij hoeven te zijn…

Zien fietsen doet fietsen, of rolschaatsen, of skaten…


Herkenbaar voor wie in een cohousing woont: kinderfietsen/steps/gocarts bij de vleet om te proberen en leren. – Cohousing De Kerselaar in Oostakker. 

Tip: doe onderling een wisselmarkt in het paviljoen zodat kinderen met elkaar speelgoed kunnen ruilen. Tip 2: misschien kan de sint komen in het paviljoen in plaats van in elke woning apart een boel speelgoed te brengen?

4 – It takes a village

Misschien heeft je zoon/dochter wel enorm veel interesse in de natuur maar heb je zelf geen kaas gegeten van kevers en kikkers? Misschien wil je kind leren breien maar zou je niet weten hoe eraan te beginnen? Buren to the rescue, want door alle kennis en ervaring die in een cohousinggroep zit, wordt je kind ineens veel bronnen rijker. Wedden dat hij of zij binnen de kortste keren weet waar ze moeten aanbellen om een slak te determineren of een breinaald te lenen? Bovendien maakt je kind ook kennis met andere opvoedstijlen doordat ze dichtbij andere gezinnen staan.

Samen de lokale fauna ontdekken.

Samen boekjes lezen uit de collectieve bib in het common house – cohousing Oostende Boldershof.

5 – Jong geleerd is oud gedaan

“Samen spelen, samen delen”, luidt het in de kleuterklas, maar geven wij volwassenen wel het juiste voorbeeld? Want zodra we meerderjarig zijn willen we met z’n allen een eigen auto, een eigen grasmachine en een eigen barbecue. Niet in een cohousing, waar kinderen al van jongs af aan leren dat delen veel leuker is en dat een goeie deler ook afspraken maakt over hoelang, waar en wat er gedeeld wordt.

In veel van onze projecten worden er zelfs al Algemene Vergaderingen voor kinderen gehouden waarbij de kinderen vanaf het lager mee inspraak hebben over leefregels en de buitenruimte.

6 – Minder schermtijd

Ok, er is niet echt officieel wetenschappelijk onderzoek naar gebeurd omdat de aantallen voorlopig nog niet echt significant zijn, maar in onze ervaring – en naar we horen van veel ouders – daalt de schermtijd van hun kinderen gevoelig eens ze verhuizen naar hun woning in een van onze cohousingprojecten. Waarom zou je avonturen willen beleven met Mario Bros als je ze gewoon ook echt buiten kan beleven met je buurvrienden?

Samen buiten spelen aan de voordeur in cohousing Boldershof Oostende.

Limonadewinkel in cohousing BotaniCo Leuven. 

Komen jullie ook kijken naar de Kapitein Onderbroek Show?

Verlangen naar het moment waarop het betonpad af is zodat er naar hartenlust samen gefietst/skate kan worden in gecco Gentbrugge.

7 – Chillere ouders

Hoe heerlijk is het niet als ouder om samen op te voeden? Je eigen tribe te hebben en terecht te kunnen bij je buren. Met opvoedingsvragen, met goeie raad, met kleine spullen, met de babyfoon om een avondje uit te gaan. Of ouders die het geluk hebben dat hun kinderen samen buiten aan het spelen zijn en dus niet zelf hun kind voor de tigste keer moet duwen op de schommel. Ouders die relaxt zijn, daar houden kinderen van!

Enkel pubers blijken gemixt enthousiast over cohousing, of zoals Winne het ooit verwoordde in onze masterclass: ‘Plots heb je 40 ouders die weten dat je ’s nachts te laat thuis komt.’ Desalniettemin gebruiken tieners ook het common house voor slaapfeestjes met hun vrienden, om te hangen of te gamen in de coworking. Weg van hun ouders, maar in een veilige omgeving. Zoals bewoner Filip het omschreef: een win-win voor de beide partijen!

Ervaringen uitwisselen op het collectieve terras van cohousing InDruk. 

Collectieve speelkamer in cohousing InDruk in Borgerhout.

Samen spelen in cohousing Bijgaardehof. 

Speelkamer in cohousing Eksternaest Deurne.

Wellicht zijn we nog superveel voordelen voor kinderen vergeten. Laat ze ons gerust weten via eef@cohousingprojects.be of stuur een foto met jouw favoriete kindermoment in je cohousing.

Meer over kinderen in cohousing? Herbeluister onze podcast ‘Masterclass kids in cohousing’.